Concert : G.B. Pergolesi – Stabat Mater

Afgelopen Donderdag ben ik met Danielle naar het concert G.B. Pergolesi – Stabat Mater geweest. Dit concert werd gespeeld in de Jurriaanse Zaal van De Doelen te Rotterdam. Dit concert werd uitgevoerd door het Kamerata Stradivariu Orkest, met Razvan Stoica viool, Andreea Stoica piano, Gloria Tronel sopraan en Emanuela Salajan mezzosopraan.

Het kamerorkest Kamerata Stradivarius is opgericht in 2010. Het orkest treedt op in gevarieerde bezetting, afhankelijk van het repertoire. Violist Razvan Stoica heeft als concertmeester de artistieke leiding over het orkest. Daarnaast werkt het gezelschap geregeld met internationale gasten. Centraal op het programma van vanavond staat het beroemde Stabat Mater van Pergolesi.

‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing.’ Zo luidt de beginregel van het gedicht dat omstreeks 1300 geschreven werd ter ere van de Heilige Maria. Pergolesi kreeg de opdracht een nieuw Stabat Mater te componeren, ter vervanging van dat van Alessandro Scarlatti, dat in Napels jaarlijks op Goede Vrijdag werd uitgevoerd.

G.B. Pergolesi - Stabat Mater

G.B. Pergolesi – Stabat Mater

Voor de pauze werd het Stabat Mater van Pergolesi gespeeld en dat was erg goed. Al merkten wij nog wel dat het orkest toch wel even warm moest worden. Maar de totale combinatie van het orkest, de piano en de twee zangeressen leverde hele fraaie muziek op.

Na de pauze werden het Pianoconcert no 5. in F-mineur, BWV 1056 (Allegro moderato, Largo en Presto) en het Vioolconcert in A-mineur, BWV 1041 gespeeld. Beide concerten zijn gecomponeerd door Johan Sebastian Bach. Wat werden deze concerten fraai gespeeld zeg. Je kon wel merken dat deze converten vaker gespeeld werden door het Kamerata Stradivarius Orkest, want deze gingen heel soepel. Evenals de twee toegiften, die klonken ook erg goed.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...