Vakantie IJsland 2017

Samen met Danielle ben ik van Donderdag 6 Juli 2017 tot en met Donderdag 27 Juli 2017 op vakantie geweest naar IJsland.

De IJslandspecialist had voor ons de heen- (vanaf Schiphol) en terugvlucht (vanaf Kevlavik) met WOW Air, de huur van de Suzuki Jimny bij Geysir en de huisjes bij Viator geregeld.


Donderdag 6 Juli 2017
Vandaag zijn wij vanaf Schiphol vertrokken met WOW Air WW443 naar Kevlavik. Na aankomst hebben wij bij Geysir onze gehuurde Suzuki Jimny opgehaald en daarna hebben wij bij Alex Guesthouse het door Viator ter beschikking gestelde lakenpakket opgehaald. Dit lakenpakket gaan wij in elk huisje gebruiken dat wij gedurende deze vakantie gaan gebruiken.

Na alle bovengenoemde handelingen zijn wij over de 41 naar Reykjavik gereden. Daarvandaan zijn wij over de 1, langs Borgarnes naar het eerste huisje W252 Skogaras – het eerste huisje – gereden.

Na het inruimen en eten zijn wij redelijk vroeg gaan slapen.


Vrijdag 7 Juli 2017

Vandaag hebben wij een rondrit gemaakt en zijn wij begonnen over de weg 1, langs Borgarnes en toen via de 54 richting het schiereiland Snæfellsnes.

De eerste stop was Gerðuberg, waar een wand van basaltzuilen te bezichtigen was. De tweede stop was Ytri-Tunga, waar op een strand altijd heel veel zeehonden verblijven.

Basaltzuilen bij Gerðuberg

Basaltzuilen bij Gerðuberg

De derde stop was de wandeling “Basalt van Arnarstapi“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland. De wandeling begon in Arnarstapi, waar een heel stuk hele fraaie basaltkust bekeken kon worden. Daarna ging de wandeling door een flink groot lavaveld naar Hellnar, waar wij bij Primus Kaffi genoten hebben van een lekker stuk taart voordat wij de wandeling weer terugliepen.

Basalt van Arnarstapi

Basalt van Arnarstapi

De vierde stop was de lavagrot Vatnshellir, een best wel aardige grot in de zogenaamde Lava tunnels.

Daarna hebben wij weg 574 gevolgd, langs de dorpen Rif en Ólafsvík. Vanaf daar hebben wij weg 570 gevolgd, langs de Nationaal park Snæfellsjökull en daarna weer terug naar het huisje over de wegen 574, 54 en 1.


Zaterdag 8 Juli 2017

Vandaag hebben wij weg 1 gevolgd tot Glymur. Hier hebben wij de de wandeling “Glymur“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland gewandeld. Wij hebben deze wandeling niet compleet uitgevoerd, want wij zijn het water niet overgestoken met de kabel en stenen en balk omdat ik zonder bril niet goed zie en met bril vanwege de regen niet goed zag en bovendien bang was om mijn bril kwijt te raken, maar wij hebben toch een stukje van de waterval gezien.

Waterval Glymur

Waterval Glymur

Na de auto volgetankt te hebben zijn wij doorgereden en hebben wij de waterval Glannie en de krater Grábrók bekeken.


Zondag 9 Juli 2017

Vandaag zijn wij over de wegen 1, 50 en 518 naar Húsafell. Daar was het startpunt van de excursie gegeven door Into the Glacier. Met een klein busje werden wij naar Kiki Basecamp gereden, alwaar wij overstapten op de Ice1 Truck (voorheen een X Mobile Missile Truck van NATO) waarmee wij naar de ijs grot op de gletsjer Langjökull werden gereden. De grot was in veel maanden tijd gegraven door mensen en was zo lang dat we er een uur in rond konden dwalen. De grot moet elke zomer en winter bijgewerkt worden omdat anders de plafonds te laag komen te zitten.

Into the Glacier

Into the Glacier

Na de excursie hebben wij nog van een lunch genoten in Húsafell, waarna wij wij de watervallen Hraunfossar en Barnafoss bekeken hebben, welke heel dicht bij weg 518 lagen. Daarna hebben wij weg 518 gevolgd tot we weer bij weg 1 waren en deze hebben we gevolgd langs Bifrost, Blonduos, Varmhlid, Akureyri naar N359 Hálls; het tweede huisje.


Maandag 10 Juli 2017

Vandaag hebben wij een rondrit gemaakt en zijn over weg 1 naar het meer Mývatn, het zogenaamde muggenmeer. Langs de linkerkant van het meer zijn wij doorgereden naar de weg 863.

De eerste stop was de wandeling “Krafla“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland. Deze wandeling begon op een parkeerplaats en ging naar een solfatarengebied toe, waarna wij door een buitenaards aandoend gebied over de top van een berg liepen. Onderweg zagen we ook nog heel veel hele jonge lava velden.

Krafla

Krafla

De tweede stop was de wandeling “Námafjall“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland. Deze wandeling begon bij het solfatarengebied van Hverir en ging daarna stijl omhoog om over de bergkam te gaan met uitzicht op Hverir.

Geothermisch gebied Námafjall

Geothermisch gebied Námafjall

De derde stop was de wandeling “Grjótagjá“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland. Deze wandeling begon bij een merkwaardig gevormd stukje natuur. Een kloof middenin het land, waar je ook nog een stukje in kon lopen. Uiteindelijk kwamen wij bij een grot met water van ongeveer 40 graden celsius waar vroeger de boeren in baadden. Daarna zijn wij weer teruggelopen naar de auto.

De vierde stop was de kegelvulkaan Hverfell (Hverfjall), waar wij de kraterwand beklommen hebben en de wandeling over de kraterwand gedaan hebben.

Kegelvulkaan Hverfell

Kegelvulkaan Hverfell

De vijfde stop was Dimmuborgir, een plek met heel veel uniek gevormde lava objecten. Hier hebben wij ook nog een klein stukje gewandeld.

De zesde en laatste top was de Goðafoss, de IJslandse Niagara Watervallen. Het is dus een hele brede waterval.


Dinsdag 11 Juli 2017

Vandaag hebben wij de wegen 1 en 862 gevolgd naar Hljóðaklettar.

Daar hebben wij de wandeling “Hljodaklettar – Rauoholar“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland gewandeld. Deze wandeling begon bij Hljóðaklettar en ging langs hele bijzondere rotsformaties naar de rode berg Rauðhólar.

Rauðhólar

Rauðhólar

Daarna hebben wij van de wandeling “Hafragilsfoss en Dettifoss“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland alleen de watervallen Dettifoss, Selfoss en Hafragilsfoss bezocht.


Woensdag 12 Juli 2017

Vandaag hebben wij ‘s-ochtends lekker geluierd en zijn wij ‘s-middags de wandeling “Skeidsvatn“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland gaan wandelen. Het startpunt konden wij niet beanderen, maar via een alternatief startpunt zijn wij uiteindelijk toch bij het meer aangekomen met een mooi uitzicht.

Meer Skeidsvatn

Meer Skeidsvatn

Daarna hebben wij nog wat gewandeld in Akureyri en hebben wij nog een hapje gegeten bij Bautinn.


Donderdag 13 Juli 2017

Vandaag zijn over de wegen 1 en 85 naar Húsavík gereden. Daar hebben wij het Walvis museum bezocht en hebben wij aansluitend via Gentle Giants een walvissafari gedaan. Tijdens deze safari hebben wij meerdere Bultrug walvissen en een grote groep Tuimelaar Dolfijnen gezien.

Walvissafari

Walvissafari

Daarna zij wij over de wegen 85, 864, 1, 901 en de 1 naar 0431 Gisárteigur gereden, het derde huisje.


Vrijdag 14 Juli 2017

Vandaag hebben wij bij Vatnesskari de wandeling “Storurd“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland gewandeld. Deze wandeling ging over een bergrug om uiteindelijk bij Storurd uit te komen, een erg fraaie stukje natuur met hele fraaie bergen.

Storurd

Storurd

Daarna zijn wij doorgereden naar Hofn en hebben heel veel Papegaaiduikers gezien bij Hafnarholmi.

Papegaaiduiker

Papegaaiduiker


Zaterdag 15 Juli 2017

Vandaag hebben wij twee wandelingen gewandeld.

De eerste wandeling was “Litlanesfoss en Hengifoss“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland. Deze wandeling liep langs de Litlanesfoss waterval naar de Hengifoss waterval.

Waterval Hengifoss

Waterval Hengifoss

De tweede wandeling was “In het bos van Hallormsstadur“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland. Deze wandeling bestaat uit drie kleinere wandelingen waarvan de tweede wandeling door het bos van Hallormsstaður loopt en de derde wandeling langs de Lambafoss watervol komt.


Zondag 16 Juli 2017

Vandaag zijn wij over de wegen 94, 92 en 1 naar Djúpivogur gereden, waar wij gestopt hebben en een heerlijke Pita Chicken als lunch gegeten hebben. Daarna hebben wij de 1 verder gevolgd tot wij bij het Jökulsárlón kwamen. Dit is een heel bijzonder gletsjermeer daar er heel veel en grote stukken ijs in drijven.

Jökulsárlón

Jökulsárlón

Daarna hebben wij de 1 verder gevolgd naar Kirkjubæjarklaustur waar wij onze intrek namen in het Klausturhof Guesthouse. Na het eten hebben wij nog een avondwandeling gewandeld die ons onder andere langs de Systrafoss voerde.

Leuk trappetje

Leuk trappetje


Maandag 17 Juli 2017

Vandaag hebben wij een rondreis gemaakt met een echte 4×4 bus. Onderweg hebben wij de Fjadrargljufur Canyon, de Laki en een mooie waterval gezien.

Fjadrargljufur Canyon

Fjadrargljufur Canyon

Bij de Laki, een spleetvulkaan, hebben wij nog een wandeling gewandeld. Deze wandeling gaat over de Laki en daarna heb je nog de mogelijkheid om door een kleine krater te wandelen.

Uitzicht vanaf Lakagigar

Uitzicht vanaf Lakagigar


Dinsdag 18 Juli 2017

Vandaag hebben wij de wandeling “Skaftafell”, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland gewandeld. Deze wandeling gaat door de vallei Mörsárdalur en door het Nationaal Park Skaftafell. In dit Nationaal Park gaat de wandeling ook nog langs de Svartifoss waterval, een hele mooie waterval, maar zeer populair bij toeristen.

Waterval Svartifoss

Waterval Svartifoss


Woensdag 19 Juli 2017

Vandaag regende het, dus zijn we met de auto naar Skógar gereden, alwaar we het museum en de Skógafoss bezocht hebben. Omdat Skógar twee uur rijden was vanaf Kirkjubæjarklaustur, was deze dag ook al weer gauw voorbij.

Skógasafn Skógar museum

Skógasafn Skógar museum


Donderdag 20 Juli 2017

Vandaag zijn wij weer naar Skaftafell gereden, alwaar wij door Icelandic Mountain Guides een gletsjer wandeling op de Svínafellsjökull voorgeschoteld kregen. Dit was een hele mooie wandeling over een hele fraaie gletsjer.

Gletsjer Svínafellsjökull

Gletsjer Svínafellsjökull

Daarna zijn wij de 1 verder gaan volgen richting Hella en zijn wij gestopt bij Dwerghamrar (hele fraaie rotsformaties van basaltzuilen) en Eldhraun (een heel groot lava veld).

Uitzicht over Eldhraun

Uitzicht over Eldhraun

Nadat wij in Hella boodschappen hadden gedaan, zijn wij doorgereden naar ons laatste huisje S675 Botn.


Vrijdag 21 Juli 2017

Vandaag hebben wij een rondje Gouden Cirkel gereden.

De eerste stop was de wandeling “Geothermisch gebied van Hengill“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland. De wandeling ging door het geothermisch gebied Hengill en over een bergrug heen om bij een stuk uit te komen waar een hete en een koude stroom bij elkaar kwamen en waar er heel goed gebaad kon worden. Verder hebben wij hier ook nog een waterval gezien.

Geothermisch gebied van Hengill

Geothermisch gebied van Hengill

De tweede stop was de krater Kerið. Deze krater is bijzonder omdat het middengedeelte gevuld is met groenig water.

De derde stop was de wandeling “Þingvellir“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland. De wandeling gaat door het Nationaal Park Þingvellir dat bekend staat om twee zaken, namelijk : hier is het rechtsysteem van IJsland ontstaan en de grote kloof in het gebied ligt op de grens van het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische continent.

Þingvellir

Þingvellir

De vierde stop was het gebied Geysir waarin de geiser Strokkur ligt. Dit is een fraaie geiser die tussen de vier en acht minuten uitbarst.

De Strokkur in Geysir

De Strokkur in Geysir

De vijfde en laatste stop van vandaag was de waterval Gullfoss. Dit is een hele fraaie waterval waar je nog wel even vijf kilometer over onverharde weg moet rijden.


Zaterdag 22 Juli 2017

Vandaag hebben wij een kleine 40 kilometer over onverharde weg gereden om de wandeling “Brennisteinsalda – De Kleurige Berg“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland te wandelen. Deze wandeling begon bij een camping en gaat uiteindelijk de berg Brennisteinsalda over. Onderweg kom je ook nog door lava velden en langs solfataren.

Mist op Brennisteinsalda

Mist op Brennisteinsalda

Op de terugweg vanaf Brennisteinsalda zijn wij ook nog even bij Ljótipollur (een explosiekrater die ook lelijke modderpot genoemd wordt) en Háifoss (wederom een hele fraaie waterval) wezen kijken.


Zondag 23 Juli 2017

Vandaag zijn wij naar Camping Þakgil gereden alwaar wij de wandeling “Pakgil“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland gewandeld hebben. Deze wandeling gaat de bergen in en komt uiteindelijk op een plek waar je een heel mooi uitzicht hebt op de gletsjer Mýrdalsjökull.

Gletsjer Mýrdalsjökull

Gletsjer Mýrdalsjökull

Daarna hebben wij bij Dyrhólaey weer een aantal fraaie Papegaaiduikers gezien en hebben wij bij Gamla fjósið een hapje gegeten.

Als laatste vandaag hebben wij de watervallen Seljalandsfoss (een hele mooie en hoge waterval waar je ook achterlangs kan lopen) en Gljúfrafoss (een fraaie waterval die wat verscholen ligt achter een paar rotsen) bekeken.

Waterval Seljalandsfoss

Waterval Seljalandsfoss


Maandag 24 Juli 2017

Vandaag zijn wij met de bus vanaf Hella naar Thórsmörk gereden. Onderweg hebben wij ook nog een blik geworpen op de Gígjökull gletsjer.

Eenmaal aangekomen in Thórsmörk, zijn wij gaan wandelen vanaf Husadalur, via Langidalur (beschrijving) en daarna de Oranje route. Deze wandeling ging door een heel mooi gebied en ergens in het midden was er een heel fraai uitzicht.

Uitzicht in Thórsmörk

Uitzicht in Thórsmörk


Dinsdag 25 Juli 2017

Vandaag wij een stukje gaan rijden. Onderweg zijn we nog gestopt bij Stranddarkyrke, een kerkje dat is gebouwd op aanraden van een groep zeilers nadat zijn in heel zwaar weer gezegd hadden dat ze een kerkje zouden bouwen als ze het zouden overleven.

Na doorgereden te zijn naar het gebied Krysuvik, hebben wij daar de wandeling “Thermisch gebied van Krysuvik“, uit het boekje Rother Wandelgidsen IJsland gewandeld. Deze wandeling startte bij een geothermisch gebied en ging vrij snel de bergen in met weer hele bijzondere, bijna buitenaards aandoende, uitzichten. De wind waaide vandaag wel heel erg hard.

Gebied Krysuvik

Gebied Krysuvik

Daarna zijn wij doorgereden naar de Brug tussen twee continenten en dat was op zich nog best interessant omdat deze brug zich bevind boven een kloof die de grens van het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische content aanduid.


Woensdag 26 Juli 2017

Vandaag was onze laatste dag in IJsland. We zijn begonnen met een bezoek aan het Lava Centre, een museum over vulkanen en aardbevingen op het eiland.

Lava Centre

Lava Centre

Daarna hebben wij de Knarrarosviti lighthouse bekeken. Dit is de hoogste vuurtoren en deze is ook nog eens de eerste die volledig van beton is.

In Stokkseyri hebben wij een oude vissershut (Þuríðarbúð), het Ghost Museum (een aardig museum met veel spookverhalen en een aantal leuke bewegende poppen) en het Elves Museum (een redelijk karig museum met niet heel informatie over elfen) bezocht.

The Ghost Centre Stokkseyri

The Ghost Centre Stokkseyri

We zijn in Eyrarbakki nog even langs het Húsid (het oudste huis in deze plaats en nu een museum) gereden om de dag af te sluiten met een heel erg lekker diner op het terras van Hafið Bláa.


Donderdag 27 Juli 2017

Vandaag zijn over de 1 teruggereden naar Alex Guesthouse en hebben daar het door Viator ter beschikking gestelde lakenpakket ingeleverd. Bij Geysir hebben wij de Suzuki Jimny ingeleverd waarna wij vanaf Kevlavik met WOW Air WW446 weer teruggevlogen zijn naar Schiphol.


Foto’s/Video’s

Wandelingen

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...