Boeken : René Appel

De afgelopen maanden heb ik onderstaande boeken gelezen. Deze boeken zijn geschreven door René Appel.


René Appel - De derde persoon

René Appel – De derde persoon

De derde persoon

Magda heeft een tijdje een verhouding gehad met Freek. Hij blijft volhouden dat ze voor elkaar bestemd zijn, ook al gelooft zij daar absoluut niet in. Freek is er altijd. Hij belt haar, staat voor haar deur en komt langs op haar werk. Hij achtervolgt haar op de fiets.Net als Magda lijkt te bezwijken onder de druk van haar stalker krijgt ze steun van de aardige Cees. Maar is die hulp wel zo onbaatzuchtig?


René Appel - Tegenliggers

René Appel – Tegenliggers

Tegenliggers

Het rustige leven van rijschoolhouder Van Leeuwen wordt verstoord als zijn vrouw hem verlaat en er een verbitterd gevecht ontstaat tussen hen, met als inzet hun twee kinderen. Als er zich ook nog een zakelijke concurrent in zijn buurt vestigt, komt hij tot steeds gewelddadiger gedrag, wat zich iedere keer opnieuw tegen hem keert, met uiteindelijk fatale gevolgen.


René Appel - Geweten

René Appel – Geweten

Geweten

Vlak na de Tweede Wereldoorlog kan een groepje jongeren moeilijk omgaan met de voor hen deprimerende sfeer van de wederopbouw. Ze scheppen hun eigen huiveringwekkende werkelijkheid, met fatale gevolgen. Bijna vijftig jaar later keert een van hen terug naar de plaats waar zich destijds een drama heeft afgespeeld, op zoek naar de waarheid. Stukje bij beetje ontdekt hij de schokkende realiteit van een jeugdgekte die op een verbijsterende manier uit de hand is gelopen.


René Appel - Tweestrijd

René Appel – Tweestrijd

Tweestrijd

Stel, je bent een meisje van negentien jaar en je werkt in de slagerij van je vader. Je wordt verliefd, hopeloos verliefd op een jongen, bij wie je intrekt. Je laat het grauwe dagelijkse bestaan achter je en maakt van het leven één groot feest. Totdat je ontdekt dat die jongen kwade kanten heeft, dat hij dingen doet die het daglicht niet kunnen verdragen, dat hij ver gaat… veel te ver. Wat moet je doen? Naar de politie gaan? En dan, wat gebeurt er dan?


René Appel - De Echtbreker

René Appel – De Echtbreker

De echtbreker

Bart Kamphuis, dominee, is gelukkig getrouwd met Evelien. Ze hebben een zoontje. Als er een jonge vrouw in hun gemeente komt wonen, die ook nog een mysterieuze schaduw uit haar verleden meebrengt, worden al zijn zekerheden ondergraven. Hij valt voor haar, peilloos diep, en zij voor hem. Maar Bart wil en kan zijn huwelijk niet opgeven, evenmin als zijn herderlijke functie. De wederzijdse amour fou loopt gruwelijk uit de hand als Evelien ontdekt dat haar man een minnares heeft. Het conflict is diep en ingrijpend. Slachtoffers lijken onvermijdelijk in deze broeierige, van passie en bedrog doortrokken heftige liefdesaffaire

Tegen de achtergrond van het bezadigde, maar evenzeer benauwde benauwende dorpsleven ontwikkelt zich een verrassende intrige en wie uiteindelijk het leven zal verliezen, of zullen verliezen, blijft lang onduidelijk.


René Appel - Met angst en beven

René Appel – Met angst en beven

Met angst en beven

Bundeling van negentien verhalen – elf uit ‘Oppassen’ * en acht uit ‘Van kwaad tot erger’ ** – van de grootmeester van de Nederlandse misdaadroman. Appel schrijft boeiend en suggestief, in een sobere en zakelijke stijl. In een paar alinea’s weet hij een karakter of een situatie beangstigend natuurgetrouw te schetsen. De hoofdpersonen zijn vaak losers die als het ware door de omstandigheden worden gedwongen tot minder oorbare handelingen, in sommige gevallen zelfs moord.


René Appel - Zinloos geweld

René Appel – Zinloos geweld

Zinloos geweld

Martin Hogeveen, organisatie-adviseur, licht een grote gemeentelijke dienst door en stuit daarbij op blunders, onkunde en fraude. Bij een reorganisatie moet de directeur van de dienst op non-actief worden gezet, maar die accepteert dat niet. Hij ziet Hogeveen als de kwade genius die zijn prachtige ambtelijke carrière heeft vernietigd. Ondertussen wordt Hogeveen beheerst door de angst dat zijn veel jongere vriendin hem zal verlaten.

Felix Nieberg is student journalistiek. Zijn oudere broer Richard is opgenomen in een psychiatrische inrichting. Felix zoekt naar de oorzaak van Richards ziekte en hij komt uit bij de man die ooit met hun moeder heeft samengeleefd.


René Appel - Noodzakelijk kwaad

René Appel – Noodzakelijk kwaad

Noodzakelijk kwaad

‘Soms kwam even terug wat ze met Danny had bedacht en uitgevoerd. Het deugde niet en toch was het noodzakelijk geweest. Daarom lagen wroeging en spijt ook niet op de loer’.

Eigenaar van een bouwbedrijf Menno Hulsdonk heeft veel geld nodig en is daarom bereid om te sjoemelen met de rekeningen. Zijn vrouw Franka leeft op te grote voet, tot zijn ergernis, maar hij wil haar toch behagen met dure cadeaus en mooie reizen. Dat Franka´s werkelijkheid er totaal anders uitziet kan hij niet vermoeden.

Dan is er ook zijn opstandige dochter, die hem het leven niet gemakkelijk maakt en thuis komt met een geliefde die Menno´s goedkeuring niet heeft.

Een conflict groeit en wordt zo groot dat het kwaad de kop opsteekt: noodzakelijk kwaad.


René Appel - Doorgeschoten

René Appel – Doorgeschoten

Doorgeschoten

`Doorgeschoten is een spannende thriller van bestsellerauteur René Appel. Selma is met haar vriend Ronald aangesloten bij het Politieke Actie Front. Tot hun afgrijzen zien ze dat Nederland in de ban raakt van een nieuw fenomeen: Tom Hordijk, de lijsttrekker van de Echte Nederlandse Partij. Om te voorkomen dat het land afglijdt tot een rechts-reactionaire staat, stellen ze een daad die iedereen schokt. Hierdoor ontstaat een duister complot waar Selma zo ver in betrokken raakt dat ze haar leven niet meer zeker is.


René Appel - Misbruik wordt gestraft

René Appel – Misbruik wordt gestraft

Misbruik wordt gestraft

Het leven van Frank Eggers is allesbehalve rimpelloos verlopen. Na een dramatische gebeurtenis in zijn gezin is zijn huwelijk volledig in verval geraakt. Afgezien van de zeer problematische relatie met zijn dochter Jacintha krijgt hij na enige tijd zijn leven weer aardig onder controle. Maar dan wordt hij beschuldigd van een ernstig misdrijf dat hij in het verleden zou hebben gepleegd.

Al zijn zekerheden worden ondermijnd, vrijwel iedereen keert zich tegen hem, en zijn werk als directeur van een basisschool is zo goed als onmogelijk geworden. Frank wil de waarheid boven tafel zien te krijgen, maar wat is de waarheid? Volgens hem in ieder geval niet die van Jacintha. Door het verloop van de gebeurtenissen ziet hij zich gedwongen om radicale stappen te nemen. De grote vraag is of hij daar zelf de dupe van wordt.


René Appel - Als broer en zus

René Appel – Als broer en zus

Als broer en zus

Fred Verhoef wordt hevig verliefd op Sylvia, de vrouw van zijn beste vriend. Hij kan alleen nog maar aan haar denken zonder zich te bekommeren om zijn vrouw en dochtertje. Maar hij weet niet dat Sylvia ook nog een ander geheim met zich meedraagt. Op een dag is zij verdwenen …


René Appel - Loverboy

René Appel – Loverboy

Loverboy

Wat doet een vrouw die vermoedt dat haar man een affaire heeft met een andere vrouw? Yoka Kamphuis is gewend over dit soort vragen na te denken. Ze schrijft namelijk misdaadromans met als hoofdpersoon privé-detective Anouk Akkerman. Yoka werkt aan een verhaal waarin Anouk een weggelopen tienermeisje moet zien te vinden. Intussen vermoedt ze dat haar eigen man vreemdgaat.

Ze treedt in Anouks voetsporen als ze zijn gangen probeert na te gaan. Dan beginnen fantasie en werkelijkheid op een gevaarlijke manier door elkaar te lopen. Het verhaal dat Yoka schrijft suggereert wat ze moet doen om haar doel te bereiken, maar de schok is immens als de werkelijkheid negentig graden anders ligt dan ze had gedacht.


René Appel - Los geld

René Appel – Los geld

Los geld

Ivo Verstegen werkt als makelaar, onder meer voor Karel Huttinga, een handige solist in de wereld van het vastgoed, die alle wegen kent om legaal, en als het moet een beetje illegaal, snel geld te verdienen. Na een mislukte transactie eist Huttinga een torenhoog bedrag van Ivo. Hij kan dat niet betalen en zijn zorgen groeien als zijn vrouw ook nog verdwijnt. Het blijkt een ontvoering te zijn en de afloop daarvan is heel anders dan gedacht. Los geld is een intens spannend boek over een man en een vrouw met een ogenschijnlijk gelukkig huwelijk, dat flinke barsten begint te vertonen als de druk van de buitenwereld toeneemt, en hun belangen anders liggen dan aanvankelijk lijkt.


René Appel - Hittegolf

René Appel – Hittegolf

Hittegolf

Over de weg is een rood-wit plastic lint gespannen. Er staat een politieman bij. Hij vangt een paar woorden op. Moord. Meisje. Verkracht. Sandra! Jeroen laat zijn fiets op de grond vallen. Hij gaat ernaast zitten, met zijn hoofd in zijn handen. Hij ziet haar zo weer wegfietsen, in haar rode jurk. De rode sjaal vrolijk achter haar aan.

In Hittegolf fietst een jong meisje na een avond stappen de warme zomernacht in. Alleen, want ze heeft ruzie met haar vriendje. De volgende ochtend wordt haar dode lichaam gevonden in het park.


René Appel - Schone Handen

René Appel – Schone Handen

Schone Handen

Sylvia’s echtgenoot Eddie is een belangrijke schakel in het Amsterdamse criminele circuit. Ze leidt een gemakkelijk leventje in een groot huis in Amsterdam-Zuid met altijd genoeg geld. Langzamerhand voelt ze steeds meer weerstand tegen dit leven, vooral als ze merkt hoe Eddie een vriend behandelt. Daarnaast is er nog zijn maitresse die van hem in verwachting is. Na een paar incidenten verlaat Sylvia hem met hun twee kinderen en met al het verborgen geld. Ze probeert in Almere een nieuw leven op te bouwen. Maar zo gemakkelijk komt ze niet van hem af: een crimineel die in het nauw zit, wordt heel gevaarlijk.


René Appel - Weerzin

René Appel – Weerzin

Weerzin

Hotelmanager Niels Hulzeboom is gelukkig getrouwd, maar als hij hopeloos verliefd wordt op zijn nieuwe assistente zet hij alles op het spel. Bovendien zijn er financiële problemen rond het hotel die de crisis verergeren. Hij raakt verstrikt in emotionele conflicten en zakelijke ruzies. Dan begaat hij een fatale fout.


René Appel - Van twee kanten

René Appel – Van twee kanten

Van Twee Kanten

Doktersassistente Fransien Wagtendonk heeft het moeilijk als haar vader onverwacht komt te overlijden, terwijl haar moeder met een andere man in Australië woont. Gelukkig ondervindt ze veel steun van haar buurvrouw Tosca. Toch ziet ze pas echt een nieuwe toekomst als Rob Laarman, een ondernemende organisatieadviseur, op haar pad verschijnt. Fransien en Rob trouwen, maar al snel komen de twijfels en met die twijfels de angst. Hoe zit het met het verleden van Rob? Waar voert hij eigenlijk zijn werk uit? En de kinderen uit zijn vorige huwelijk, waarom blijven die voor Fransien verborgen? Buurvrouw Tosca wakkert het wantrouwen aan, maar de vraag welke rol haar eigen belangen daarbij spelen, groeit met de dag.


René Appel - Goede Vrienden

René Appel – Goede Vrienden

Goede Vrienden

Vier stellen, acht vrienden, woonachtig in dezelfde buurt, die vaak bij elkaar naar binnenlopen en veel met elkaar delen. Maar alles verandert als één van de acht haar man verlaat voor een ander. Marleen, zijn directe buurvrouw en een van de vrienden uit het clubje, ziet hoe zijn leven kapot gaat. Het lijkt of het noodlot het vriendengroepje treft, want één van de vrouwen wordt het slachtoffer van een overval. Marleen voelt de dreiging in de lucht hangen en is bang dat ze zelf ook niet meer veilig is. Belangrijke vragen doemen op: zijn ze werkelijk zulke goede vrienden als ze zelf graag suggereren? Of schuilt er achter een sympathieke buitenkant een wreed en meedogenloos innerlijk?


René Appel - De Advocaat

René Appel – De Advocaat

De Advocaat

David Driessen is strafpleiter bij een groot advocatenkantoor in Amsterdam. Als junior krijgt hij vooral kleine zaken toegewezen, maar zijn ambitie ligt bij het grotere werk. Zijn wens lijkt te worden vervuld als hij Hein Wesseling, een verdachte uit de vastgoedwereld, juridisch moet bijstaan.

Een mooie carrière lonkt, hij krijgt een hechte band met Hein, maar de vraag is of die niet té hecht wordt. Als Davids aandacht dan ook nog wordt afgeleid door de huwelijkse ontrouw waar hij zijn vrouw van verdenkt, wordt zijn situatie hopeloos gecompliceerd en begeeft hij zich op een hellend vlak.


Ik vind René Appel een hele goede schrijver. Zijn boeken hebben allemaal een andere invalshoek, maar zij hebben allen gezamenlijk dat er best wel wat verknipte figuren rondlopen in zijn wereld. De verhalen zijn goed opgezet, niet te lang, maar wel vol met details. Ook het feit dat de verhalen niet volledig uitgeschreven worden todat er niets meer te vertellen is, vind ik zeer aanspreken. Op deze manier wordt je als lezer uitgedaagd om na het boek nog verder te fantaseren over één of meerdere mogelijke aflopen.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...