Film : Sami Blood (2016)

Gisteren heb ik de film Sami Blood (2016) gezien. In deze film worden de hoofdrollen gespeeld door Maj-Doris Rimpi als Elle Marja / Christina, Olle Sarri als Olle, Ánne Biret Somby als Sanna, Bo Lundmark als Prästen, Jörgen Stenberg als Man som jojkar i kyrkan, Jonar Thomasson als Jon-Olov, Anna Sööfe Bull Kuhmunen als Anna-Stina, Lene Cecilia Sparrok als Elle Marja / Christina, Mia Erika Sparrok als Njenna, Katarina Blind als Mamma Anna, Lillie Sparrok als Aahkka, Tom Kappfjell als Aajja, Dennis Winka als Kille i byn, Ulf Olofsson als Kille i byn en Felix Israelsson als Kille i byn.

Elle Marja (Maj-Doris Rimpi), 14, is een van de Sámi en fokt rendieren. Ze wordt in de jaren dertig blootgesteld aan racisme en biologische bestuderingen tijdens haar schooltijd. Ze droomt van en ander leven, en daarom moet ze breken met haar familie en cultuur.
FilmTotaal.nl

Film : Sami Blood (2016)

Film : Sami Blood (2016)

Ik vond dit een hele indrukwekkende film. Doordat Danielle en ik jaren geleden in Zweden op vakantie zijn geweest en zelfs in een vakantiedorpje van de Sámi geslapen hebben, was ik wel geïnteresseerd in deze film. Het verhaal laat heel scherp zien hoe de Sámi (Lappen) moesten leven in de jaren 30 en dat was niet prettig voor hen. Verder zie je goed hoe de Sámi wel degelijk kunnen integreren als ze andere kleren aantrekken. Het biologische onderzoek was ook heel erg aandoenlijk en met de normen en waarden van nu zeer verkeerd.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...