Weekendje Berlijn

In het weekend van Donderdag 27 Juni tot en met Maandag 1 Juli ben ik met Danielle naar Berlijn geweest.

Donderdag 27 Juni 2019
Vandaag zijn wij met RandstadRail 4 vanaf Halte Javalaan naar Halte Langsingerland gereisd. Daar zijn wij overgestapt op de Sprinter naar Gouda. Daar zijn overgestapt op de Intercity naar Zwolle om op Amersfoort de Intercity te nemen naar Berlijn.

In Berlijn aangekomen, hebben wij de S5 genomen naar Westkreuz en daar zijn wij overgestapt op de S46 naar Halensee. Na te zijn ingecheckt in Hotel Kronprinz, zijn wij naar de stad gegaan en hebben heerlijk gegeten bij Let’s Go Sylt aan de Kurfürstendamm.

Vrijdag 28 Juni 2019
Vandaag zijn wij met de trein en de metro naar de Brandenburger Tor gegaan. Maar omdat er aan de Tiergarten kant een podium opgebouwd werd, konden wij er niet heel veel van zien.

De Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor

Daarna zijn naar het Holocaustmonument gegaan. Eerst hebben wij tussen de betonblokken rondgelopen en daarna hebben wij de ook de tentoonstelling bekeken in de ruimte onder het monument. Het totaal zorgde er voor dat wij heel erg stil werden en ons weer eens goed realiseerden hoe gruwelijk de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog was.

Het Holocaust Monument

Het Holocaust Monument

Voor de lunch gingen wij, op aanraden van een collega, een heerlijke salade eten en een perfecte organische smoothie drinken bij The Little Green Rabbit. Dit restaurant zit tegen de grote showroom Drive van Volkswagen aan.

Na de lunch zijn wij de straat Unter den Linden verder afgelopen en zijn wij wezen kijken bij Neue Wache, de Dom, het Marx en Engels forum en de Fernsehturm. De Neue Wache is een fraai gebouw dat in 1816 gebouwd werd en gebruikt werd als wachthuis voor de troepen van de Kroonprins van Pruisen. Nu is het gebouw in gebruik als centrale gedenkplaats. De de Dom is een werkelijk hele fraaie kathedraal. Aan het uiterlijk en het innerlijk is niet te zien dat de kerk origineel was bedoeld voor het Protestantisme. Het Marx en Engels forum bestaat uit een standbeeld van Karl Marx en Friedrich Engels en is nu voorzien van een QR Code welke, na gescand te zijn op een mobiele telefoon, je brengt naar een website waar je middels een telefoongesprek met Marx en Engels meer informatie krijgt over deze twee heren. De Fernsehturm is een 368 meter hoge toren met op 203 meter hoogte een fraai uitzichtplatform dat over heel Berlijn uitkijkt.

Berliner Fernsehturm

Berliner Fernsehturm

Op het Alexanderplatz hebben wij nog een Curry Worst gegeten bij Alex Oasis en daarna hebben wij de grote showroom Drive van Volkswagen bezocht.

Voor het diner zijn wij naar Café-Restaurant Wintergarten im Literaturhaus gegaan waar wij gezellig gezeten in de tuin genoten hebben van heerlijk eten.

Zaterdag 29 Juni 2019
Vandaag zijn wij met de trein en metro naar Checkpoint Charlie geweest. Wat was dit een deceptie zeg. Het blijkt dat het wachtershuisje allang niet meer het originele huisje is en dat er twee acteurs de hele dag beschikbaar zijn om foto’s te maken. Wat wel goed was, waren de borden dat je aan de ene kant de Amerikaanse Sector verlaat en de Russische Sector betreedt en aan de andere kant het omgedraaide. Daarna hebben wij het The Wall Museum bezocht. Dit museum begon goed met heel wat informatie over hoe de spanningen tussen Oost en West opliepen en geleid hebben tot de bouw van de muur. Daarna was er ook nog heel veel informatie over de verschillende ontsnappingen vanuit Oost naar West. Wat niet goed was, was het feit dat elke kamer behangen was met grote borden met heel veel informatie. Dat was echt te veel.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Daarna zijn wij naar de Berlin Story Bunker geweest en hebben wij daar de tentoonstelling How Coult It Happen Hitler gezien. In deze tentoonstelling wordt verteld hoe Adolf Hitler geboren wordt, hoe hij teleurgesteld raakt na de Eerste Wereldoorlog en hoe hij uiteindelijk wordt wie hij was en deed wat hij deed.

Berlin Story Bunker

Berlin Story Bunker

Daarna hebben wij een stukje van het Topographie des Terrors bezocht en het stuk van de muur dat daar nog bij stond.

Daarna zijn wij naar Gedenkstätte Berliner Mauer gegaan en hebben wij de eerste twee kilometer van dit grootse monument bezocht. Dit was heel erg indrukwekkend omdat je kon zien welke vluchtroutes mensen gebruikten om van Oost naar West te vluchten. Verder stond er in het stuk niemandsland tussen Oost en West ook nog een kerk, die afgebroken werd omdat het voor de bewakers te lastig was. Ook zijn er een paar huizen, die de voordeuren in West hadden en de rest in Oost, afgebroken en daarbij was het mogelijk om verschillende foto’s te zien en verschillende verhalen te beluisteren.

Niemandsland in Gedenkstätte Mauer

Niemandsland in Gedenkstätte Mauer

Als laatste monument met betrekking tot de muur zijn wij vandaag nog naar de East Side Gallery geweest. Dit is een indrukwekkend stuk muur dat vanaf december 1989 door 118 kunstenaars werd beschilderd.

East Side Gallery

East Side Gallery

Daarna zijn wij naar de Großer Wannsee geweest. Daar wilden wij eigenlijk nog naar Villa Marlier gaan waar op 20 Januari 1942 de Wannseeconferentie gehouden was, maar dat kon niet meer omdat de tentoonstelling al gesloten was. Daarom hebben wij nog een wandeling gemaakt langs de oevers van de Großer Wannsee en zijn wij, op aanraden van een collega, gaan eten bij Haus Sanssouci.

Zondag 30 Juni 2019
Vandaag hebben wij fiesten gehuurd bij Take a Bike en zijn wij begonnen met een leuk stukje langs de Spree. Dit is een fraaie rivier die door Berlijn stroomt en waarlangs heel wat fraaie gebouwen staan.

De Spree

De Spree

In de Großer Tiergarten zijn wij gestopt bij de Siegessäule. Dit hele fraaie monument is te bezichtigen en dat hebben wij uiteraard gedaan, waardoor wij vanaf de hoogste plek ook weer een fraai overzicht hadden over Berlijn.

Berliner Siegessaule

Berliner Siegessaule

Zo rond half elf zijn wij naar de Zoo Berlin gegaan. Hier hebben wij heel veel verschillende dieren gezien. In Aquarium Berlin hebben wij ook nog heel veel reptielen, amfibieën en insecten gezien. Wij hebben ook nog een lunch gegeten in de Zoo.

Salamander in Aquarium Berlin

Salamander in Aquarium Berlin

Om een beetje uit te rusten van de dierentuin, het was vandaag ook nog eens 38 graden, zijn naar het Luiseinsel gegaan. Dit is een eilandje in de Großer Tiergarten waar een paar bankjes in de schaduw van een paar fraaie bomen staan en waar het heerlijk toeven is. Danielle heeft rustig twee uur gelezen, terwijl ik de Formule 1 Race van Oostenrijk op mijn telefoon bekeken heb.

Nadat wij de fietsen hadden teruggebracht zijn wij op zoek gegaan naar een goed restaurant.
Uiteindelijk zijn wij bij Restaurant Refugium op de Gendarmenmarkt terecht gekomen en wat was dat een goed restaurant zeg. Het restaurant zit in een heel oud gebouw en heeft buiten veel tafeltjes staan in de schaduw van een paar bomen. Verder is de bediening heel erg goed, het eten nog beter en de prijzen zijn dan wel wat stevig, maar toch nog wel steeds heel erg goed voor wat je krijgt.

Maandag 1 Juli 2019
Vandaag hebben wij nog een kort bezoekje gebracht aan de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en de Rijksdag. De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche was nog gesloten, dus daar hebben wij een rondje om heen gelopen en een paar foto’s gemaakt. Voor de Rijksdag hadden wij geen kaartjes gereserveerd, dus konden wij daar ook niet naar binnen.

Daarna zijn wij maar teruggelopen naar het Berlin Hauptbahnhof om te wachten op de trein die ons weer naar Nederland zou brengen.

Berlin Hauptbahnhof

Berlin Hauptbahnhof

Al met al was dit een weekendje heel vol met geschiedenis, mooie gebouwen, lekker drinken en eten en heel veel lekker weer.

Bekijk : Het fotoalbum en het videoalbum.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...