Film : Babette’s Feast (1987)

Gisteren heb ik de film Babette’s Feast (1987) gezien. In deze film worden de hoofdrollen gespeeld door Bodil Kjer als Filippa, Birgitte Federspiel als Martine, Jarl Kulle als General Lorens Löwenhielm / Löwenhielm’s Father, Jean-Philippe Lafont als Achile Papin, Stéphane Audran als Babette Hersant, Bibi Andersson als Swedish Lady-In-Waiting, Ghita Nørby als Narrator (Voice), Asta Esper Hagen Andersen als Anna, Thomas Antoni als Swedish Lieutenant, Gert Bastian als Poor Man, Viggo Bentzon als Fisherman in Rowboat, Vibeke Hastrup als Young Martine, Therese Højgaard Christensen als Martha – Father’s Maid, Pouel Kern als Pastor en Cay Kristiansen als Poul.

De film vangt aan in het begin van de 19e eeuw in een plattelandsdorp aan de westkust van Jutland waar de knappe zussen Martine (Birgitte Federspiel) en Filippa (Bodil Kjer) samen met hun vader wonen. Hun vader is de stichter van een strenge piëtistische geloofsgemeenschap. De zussen hebben veel aanbidders, in het bijzonder Lorens Löwenhielm (Jarl Kulle), een jonge Zweedse cavalerie-officier en Achile Papin (Jean-Philippe Lafont), een beroemde Franse bariton van de Opéra Garnier. Tot grote tevredenheid van hun vader komt het echter nooit tot een relatie of een huwelijk.

Bijna een halve eeuw later komt Babette (Stéphane Audran) aan in het dorp. Ze is gevlucht uit Frankrijk voor de repressie van het revolutionaire bewind. Op voorspraak van Achile Papin komt ze Martine en Filippa onderdak vragen. Ze is bereid gratis te werken voor hen. De zussen nemen haar in hun huis op als kokkin. Wanneer enkele jaren later Babette de hoofdprijs van 10 000 frank van de Franse lotto wint – haar jaarlijks biljet is haar enige overblijvende band met haar vaderland, vraagt ze de zussen of ze het feestmaal mag bereiden die ze van plan zijn te houden om de honderdste verjaardag van hun overleden vader te herdenken. Het wordt een feestmaal dat bij de uitgenodigde vrome dorpelingen nog lang zal nazinderen.
WikipediA

Film : Babette's Feast (1987)

Film : Babette’s Feast (1987)

Ik vond dit een aardige film. Het verhaal had wel wat beter gekund, maar de uitwerking is wel erg fraai. Met behulp van heel goed gekozen locaties en zeer goede actrices en actrices is dit een film geworden die je eigenlijk wel een keer gezien moet hebben, al was het maar vanwege de fraaie plaatjes van de westkust van Jutland.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...