Toneelstuk : Turks Fruit

Ik ben gisteren naar het toneelstuk Turks Fruit geweest. Dit toneelstuk werd geproduceerd door Hummelinck Stuurman Theaterbureau en uitgevoerd in de grote zaal van het Stadstheater te Gemeente Zoetermeer.In dit toneelstuk werden de hoofdrollen gespeeld door Chris Peters als Erik, Ali Zijlstra als Olga, Bart Klever als Papa/Dick en Debbie Korper als Mama.

Turks Fruit (Scene Foto)

Turks Fruit (Scene Foto)

Turks Fruit vertelt over de stormachtige liefde van beeldhouwer Erik en zijn grote liefde en muze; de roodharige Olga. Vijftig jaar later heeft Wolkers’ ultieme liefdesverhaal nog niets aan universele kracht en ontroering ingeboet. Sophie Kassies maakte een eigentijdse en ongekuiste toneelbewerking die net als het boek sensueel en rauw tegelijk is en even indringend als ontroerend.

Het is exact vijftig jaar geleden dat Jan Wolkers flink wat ophef veroorzaakte met de publicatie van het beroemde boek Turks Fruit. Snel na verschijning werd het een bestseller en de filmbewerking met Monique van de Ven en Rutger Hauer is met 3,6 miljoen nog altijd de best bezochte Nederlandse film ooit.

Turks Fruit (Podium)

Turks Fruit (Podium)

Ik vond dit een hele goede voorstelling. De bewerking van het originele verhaal is zo goed dat het dichtbij de film blijft, maar toch ook weer een hele eigen invalshoek heeft. Het decor is fraai, maar het beste zijn toch wel de acteurs en actrices. Zeker Chris Peters en Ali Zijlstra zijn erg goed en hebben een merkbare goede klik met elkaar. Het originele verhaal is erg expliciet, maar het goede van deze voorstelling is dat he expliciete wel gebleven is qua tekst, maar niet qua beeld. Er wordt heel veel aan de verbeelding van de toeschouwer overgelaten.

Een echte aanrader voor liefhebbers van toneel en zeker de verhalen van Jan Wolkers.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...