Voorstelling : Teun Toebes – VerpleegThuis

Gistermiddag ben ik met Danielle naar de voorstelling VerpleegThuis geweest.
Deze voorstelling werd gegeven door Teun Toebes in de grote zaal
van Stadstheater te Zoetermeer.

Teun is 22, kerngezond en woont samen met mensen met dementie op de gesloten afdeling van een verpleeghuis, waarom? Als afgestudeerd verpleegkundige in de geriatrie weet hij dat het leven een nachtmerrie kan zijn als het hoofd en lichaam vergeten contact te maken.

Daarom wil Teun juist nu ervaren hoe het is om een oudere te zijn in een verpleeghuis. Om dit doel te bereiken gaat hij ver, heel ver. Meer dan een jaar geleden besloot hij zich permanent te vestigen op de gesloten afdeling van een verpleeghuis in Utrecht.

In het verpleeghuis krijgt hij antwoorden op vragen zoals “Hoe je onderdeel kan uitmaken van elkaars wereld met dementie?” en “hoe wil hij later zelf zijn leven inrichten als het zover is?”. Zoals Teun het zelf zegt: “Nu is het een verpleeghuis maar we moeten het een verpleegTHUIS maken”.

In het verlengde van zijn boek zal Teun alle bezoekers op een aangrijpende en ontwapende manier een nieuw mensbeeld schetsen van mensen met dementie. Als je anders gaat kijken zal niks meer hetzelfde zijn. Mensen met dementie blijven namelijk net als jij en ik, mens voor altijd! #HumanForever.

Aan de hand van grappige, verdrietige en vrolijke anekdotes zal hij de toeschouwers op een bevlogen meenemen in een wereld die zij dachten te kennen, maar nooit eerder zo zagen. De show zal interactief zijn omdat het grote doel is dat de mensen geholpen moeten worden bij het ‘Nieuwe Denken’, dit zal vanzelfsprekend tot mooie, verrassende en hilarische gesprekken leiden. De grote ‘Waarom’ vraag maakt bestaande situaties ineens heel anders. ‘VerpleegThuis ‘Live’ is niet alleen de meest ontwapenende show die je gaat zien, het is een ‘lifechanger’; de kans dat de show over jouw toekomst gaat is één op vijf.

Teun Toebes - VerpleegThuis

Teun Toebes – VerpleegThuis

Wat een indrukwekkende voorstelling is dit. Met iemand in de nabije kring die lichte dementie heeft, gaan tijdens deze voorstelling toch wel je ogen open en merk je toch wel dat dementie een onderwerp is waar nog heel weinig in het publieke debat over gesproken wordt. Gedurende de hele voorstelling wordt je geconfronteerd met wat gewoon lijkt hoe met mensen met dementie omgegaan wordt, maar dat het dus niet is. En de interactie met het publiek, mensen die hun eigen ervaringen delen, maakt deze voorstelling tot een echt groepsgebeuren.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...