Boek : Anthony Doerr – Als je het licht niet kunt zien

Ik heb gisteren het boek “Als je het licht niet kunt zien” uitgelezen. Dit boek is geschreven door Anthony Doerr.

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi’s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Anthony Doerr - Als je het licht niet kunt zien

Anthony Doerr – Als je het licht niet kunt zien

Ik heb een aantal recensies over “Als je het licht niet kunt zien” gelezen en die zeggen veelal dat het boek langdradig is, maar daar ben ik het dus niet mee eens. Anthony Doerr verweeft op magistrale wijze twee verhalen door elkaar heen totdat ze, in de laatste hoofdstukken van het boek, bij elkaar komen. De twee verhalen worden verteld in korte, goed leesbare, hoofdstukken.

Het verhaal op zich is echt heel goed bedacht en laat de Tweede Wereldoorlog van twee hele andere kanten zien. Aan de ene kant is het hoe een blind Frans meisje de oorlog beleeft en aan de andere kant is het hoe een Duitse jongen, samen met zijn zus, de oorlog beleeft.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...