Boek : Tatjana Almuli – Knap voor een dik meisje

Vandaag heb ik het boek “Knap voor een dik meisje” uit gelezen. Dit boek is geschreven door Tatjana Almuli.

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte.

Wanneer ze eenderde van haar lichaamsgewicht verliest ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

Tatjana roept dikke mensen op hun stem te laten horen, zo open en eerlijk mogelijk. Dat is haar alvast uitstekend gelukt. Weg met de schaamte!

Boek : Tatjana Almuli -Knap voor een dik meisje

Boek : Tatjana Almuli -Knap voor een dik meisje

Wat goed van Tatjana Almuli om dit boek te schrijven en om zo te vertellen over haar eigen leven. Respect is op zijn plaats.

Je krijgt als lezer een heel goed beeld van hoe Tatjana Almuli zich gevoeld heeft als kind en als volwassene en dat is vaak heel erg indringend.

In de tijd van #fatshaming is dit boek een heel goede reden om #fatshaming af te wijzen als zeer verkeerd.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...