Toneelgroep Het Volk – Veteranen

Afgelopen Vrijdag heb ik met Danielle de voorstelling Veteranen gezien. Deze voorstelling werd door Toneelgroep Het Volk gespeeld in de kleine zaal van het Stadstheater te Zoetermeer. In deze voorstelling werden de hoofdrollen gespeeld door Wigbolt Kruijver als Nico Kranenburg en Bert Bunschoten als Krijn Versluijs.

In hun actieve periode onder de wapenen kwamen veteranen Krijn Versluijs (Bert Bunschoten) en Nico Kranenburg (Wigbolt Kruijver) elkaar nooit tegen. Maar vanaf de tachtiger jaren vormen ze jaar na jaar getweeën tientallen malen de erewacht tijdens de herdenking bij het plaatselijke oorlogsmonument.

De gereformeerde leraar Krijn is voorzitter van het organisatiecomité. Hij weet ergens in de jaren tachtig de eigenzinnige katholieke bakker Nico voor de herdenking te strikken. Na hun pensioen beginnen de oorlogsherinneringen een steeds grotere rol in hun leven te spelen. Ondanks al hun verschillen blijken Krijn en Nico een belangrijk verleden te delen: dat van de militaire acties in Nederlands-Indië. Ook al krijgt Nico moeite met controle over zijn emoties na een herseninfarct en worstelt Krijn met de vraag naar schuld en vergeving. Met het levendiger worden van de herinnering worden de mannen langzamerhand steeds meer wapenbroeders.

In Veteranen volgen we de mannen tijdens negen herdenkingen over meer dan dertig jaar. Met hun gewoonten, hun onhebbelijkheden, hun irritaties en hun twijfels. In de onvervalste stijl van Het Volk vol herkenning, humor en ontroering spelen Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten de twee veteranen die steeds minder erkenning menen te ontmoeten, maar elkaar uiteindelijk wel vinden in een diepe kameraadschap. En dat in spitse, subtiele en humoristische dialogen …

Veteranen is een speciaal op Het Volk toegesneden versie van het door Bouke Oldenhof geschreven Friestalige Feteranen, dat gebaseerd en geïnspireerd is op het boek “Op klompen door de dessa” van Hylke Speerstra.

Toneelgroep Het Volk - Veteranen

Toneelgroep Het Volk – Veteranen

Veteranen is een weer een geweldig toneelstuk, gebracht door Het Volk. Het goede van dit stuk is de manier hoe zowel Wigbolt Kruijver als Bert Bunschoten zich schijnbaar moeiteloos transformeren van twee oorlogs veteranen van in de vijftig tot twee stokoude oorlogs veteranen die van alles mankeren. Je ziet ze ouder worden, maar zonder hulpmiddelen als grime, pruiken etc. Fantastisch gedaan mannen!

Na het zien van Herst in Schoorl (Scenes uit een huwelijk), moesten wij Veteranen zien en wij zijn blij dat we gegaan zijn. Wat kan Toneelgroep Het Volk toch kwalitatief hoogstaande toneelstukken maken zeg. Wij kunnen dan ook niet wachten tot een volgend toneelstuk.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...