Toneelstuk : Toneelgroep Het Volk – De God van de Slachting

Gisteren ben ik met Danielle naar het toneelstuk De God van de Slachting geweest. Dit toneelstuk werd opgevoerd door Toneelgroep Het Volk in het Stadstheater te Zoetermeer. In dit toneelstuk werden de hoofdrollen gespeeld door Minke Kruijver als Linda, Wigbolt Kruijver als Berry, Karlijn Kruijver als Annet en Bert Bunschoten als Eelco.

In de nieuwe voorstelling De God van de Slachting komen twee echtparen bijeen om een verklaring voor de schadeverzekering op te stellen: de zoon van het ene stel heeft ‘gewapend’ met een stok de zoon van het andere paar twee tanden uitgeslagen.

Een uit de hand gelopen kinderruzie, meer is het niet, zo lijken de ouders aanvankelijk overeen te komen. Beide echtparen, gegoede middenklasse, intellectueel onderlegd en welgemanierd, willen het beschaafd oplossen met een open gesprek, maar gaandeweg blijken woorden – en vooral woordkeuzes – de laagjes vernis van de beschaving grondig af te schuren tot er alleen nog een (verbaal) slagveld overblijft.

Op typisch Volkiaanse wijze ontaardt dit gegeven in een geloofwaardige chaos. Het laat op komische manier zien hoe de spanningen tussen vier echtelieden leiden tot een onontkoombaar eind waarin nog slechts zielige hoopjes mens resteren.

Toneelstuk : Toneelgroep Het Volk - De god van de Slachting

Toneelstuk : Toneelgroep Het Volk – De god van de Slachting

Na het zien van de toneelstukken Veteranen en Herfst in Schoorl (Scenes uit een huwelijk), was het voor ons geen keus om naar De God van de Slachting, we moesten gewoon gaan en we zijn blij dat we gegaan zijn.

Het verhaal is erg goed bedacht en wordt zeer goed gebracht. Het decor is lekker minimaal, maar erg functioneel. De sfeer was direct al goed omdat alle acteurs al op het toneel zaten te wachten tot het publiek volledig was. Soms werd er erg hard gelachten, maar dat was dan ook omdat sommige scene’s gewoon erg leuk waren. Zelfs anticiperen op een afgaande telefoon werd heel goed gedaan. Ook leuk dat de toneelgroep nu uitgebreid is met twee vrouwen. Wij hopen dan ook dat Toneelgroep Het Volk nog lang kan doorgaan met het brengen van dit soort toneelstukken van hoge kwaliteit.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...