Boek : Rudolf Vrba – Ik ontsnapte uit Auschwitz

Van de week heb ik het boek Ik ontsnapte uit Auschwitz (in Dwarsligger-formaat), geschreven door Rudolf Vrba, bijna in één ruk uitgelezen.

Ik ontsnapte uit Auschwitz is het indrukwekkende levensverhaal van Rudolf Vrba. Rudolf Vrba (1924-2006) ontsnapte op 7 april 1944 uit concentratiekamp Auschwitz. Met veel geluk lukt het hem uit handen van de Duitsers te blijven. Zijn getuigenissen in de zogenaamde Auschwitz Protocollen redden ten minste 200.000 Joden van een zekere dood.

In Ik ontsnapte uit Auschwitz vertelt Rudolf Vrba zijn ontluisterende verhaal. De bijna achteloze stijl waarin het boek geschreven is, maakt de beklemming ervan nog groter.

Rudolf Vrba : Ik ontsnapte uit Auschwitz

Rudolf Vrba : Ik ontsnapte uit Auschwitz

Over Ik ontsnapte uit Auschwitz kan ik met heel veel superlatieven beschrijven dat het boek je niet alleen aan het denken zet, maar dat het boek er ook voor zorgt dat je met je neus hard op de feiten gedrukt wordt. Dat doe ik niet. Het verhaal is, zoals hierboven ook al staat, ontluisterend en het lezen ervan zorgt er voor dat je als lezer bijna direct kan visualiseren hoe erg het was.

Dit boek mag, samen met Het Dagboek van Anne Frank, niet verdwijnen om tot het einde der tijden te laten zien dat er werkelijk gruweldaden zijn gepleegd in de Tweede Wereldoorlog.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...