Boeken : Jean M. Auel

De afgelopen maanden heb ik de boeken in de serie De Aardkinderen gelezen.
Deze boeken zijn geschreven door Jean Marie Auel.

De reeks speelt zich af in de ijstijd, preciezer het Weichselien in het laat-Pleistoceen (35.000 tot 25.000 jaar geleden), op verschillende locaties in het deel van Europa dat niet bedekt is met gletsjers. Het beschrijft voornamelijk het leven van hoofdrolspeelster Ayla, een cro-magnonmens die opgroeit bij een groep neanderthalers.


Aardkinderen deel 1; De Stam van de Holebeer

In de prehistorische wildernis van het Europa van 35.000 jaar geleden vindt de Stam van de Holenbeer een klein meisje. Ze is moederziel alleen; haar familie is bij een aardbeving om het leven gekomen.Hoewel het kind niet tot het volk van de Stam behoort, ontfermt Iza, de medicijnvrouw, zich over haar. Ze krijgt de naam Ayla, en Iza onderwijst haar geduldig in heelkunde en kruidenleer.

Jean M. Auel - De Aardkinderen Deel 1 - De Stam van de Holebeer

Jean M. Auel – De Aardkinderen Deel 1 – De Stam van de Holebeer


Aardkinderen deel 2; De vallei van de paarden

Ayla heeft de Stam van de Holenbeer, waar zij is opgegroeid, moeten verlaten. Eenzaam en verdrietig trekt zij door het barre, prehistorische land van 35.000 jaar geleden, op zoek naar de Anderen, het volk van haar vader en moeder. Maar als de winter nadert, moet Ayla beschutting zoeken in een grot vlak bij een afgelegen vallei. Door haar kracht en vindingrijkheid weet ze te overleven en sluit ze zelfs vriendschap met de dieren. Als ze op een dag een zwaargewonde jongeman vindt, komt ze voor een keuze te staan. Moet ze haar vertrouwde eenzaamheid inruilen voor de onzekerheid van menselijk gezelschap?

Jean M. Auel - De Aardkinderen Deel 2 - De Vallei van de Paarden

Jean M. Auel – De Aardkinderen Deel 2 – De Vallei van de Paarden


Aardkinderen deel 3; De mammoetjagers

Ayla en Jondalar sluiten zich aan bij de stam van de Mamutiërs, de mammoetjagers. Ze worden gastvrij opgenomen en dankzij Ayla’s kennis van kruidenleer en heelkunde vindt zij snel haar draai in het stamleven. Maar op een ander vlak is het leven echter niet zo eenvoudig. Ayla ontmoet de fascinerende meesterbeeldhouwer Ranec, tot wie zij zich sterk voelt aangetrokken. Voor wie zal zij kiezen, de vertrouwde maar jaloerse Jondalar, of de aantrekkelijke Ranec?

Jean M. Auel - De Aardkinderen Deel 3 - De Mammoetjagers

Jean M. Auel – De Aardkinderen Deel 3 – De Mammoetjagers


Aardkinderen deel 4; Het Dal der Beloften

Ayla en haar geliefde Jondalar weten dat zij voor elkaar bestemd zijn en verlangen naar een thuis. Ze nemen het moeilijke besluit om de stam van de Mamutiërs te verlaten en gaan op weg naar Jondalars eigen volk. Samen met Wolf en de paarden Winny en Renner trekken ze dwars over het Europese continent van 35.000 jaar geleden.

De reis door de prehistorische natuur is schitterend en opwindend, maar vol gevaren. En het is niet alleen de natuur die een bedreiging vormt. Zullen zij ooit Jondalars volk bereiken? Maar Ayla draagt het teken van de Grote Aardmoeder in zich, en haar bestemming gaat veel verder dan zij of Jondalar ooit kan vermoeden …

Jean M. Auel - De Aardkinderen Deel 4 - Het Dal der Beloften

Jean M. Auel – De Aardkinderen Deel 4 – Het Dal der Beloften


Aardkinderen deel 5; Vuurplaats in Steen

Eindelijk, na een reis vol gevaren over de grote gletsjer, arriveren Ayla en Jondalar bij het volk van de Zelandoniërs. Marthona, de moeder van Jondalar, ontvangt hen met open armen. Ook Zelandoni, de geestelijk leidster van het volk en de vrouw die Jondalar inwijdde in de liefde, is onder de indruk van Ayla en wil haar tot haar leerling maken.

Maar behalve bewondering dwingt Ayla ook afgunst en wantrouwen onder de grotbewoners af. Het doet haar beseffen dat ze nog een lange weg te gaan heeft voordat Jondalars volk haar zal accepteren. Maar wil ze dat ook werkelijk? En zal de geest van de holenleeuw het toestaan?

Jean M. Auel - De Aardkinderen Deel 5 - Een Vuurplaats in Steen

Jean M. Auel – De Aardkinderen Deel 5 – Een Vuurplaats in Steen


Aardkinderen deel 6; Het Lied van de Grotten

Ayla wordt de acoliet van de Zelandoni van de Negende Grot en ze begint aan een reeks intensieve reizen die deel uitmaken van haar heilige training. Ze worstelt om de juiste balans te vinden tussen haar spirituele roeping en haar taak als jonge moeder, en hierdoor komt haar relatie met Jondolar onder spanning te staan.

Jean M. Auel - De Aardkinderen Deel 6 - Het Lied van de Grotten

Jean M. Auel – De Aardkinderen Deel 6 – Het Lied van de Grotten


Ik de serie De Aardkinderen ook al eens in het Engels gelezen, maar na het verkrijgen van eBooks in het Nederlands, nu dus ook in het Nederlands. Ik moet zeggen dat de vertaling uit Engels naar het Nederlands zeer goed uitgevoerd is. Tijdens het lezen had ik nergens het idee dat ik het verhaal niet kende. Bepaalde details werden wel weer duidelijk door het opnieuw lezen, maar de hoofdpersonen en de grote lijn was nog steeds heel duidelijk.

Jean Marie Auel doet heel veel moeite om de wereld te beschrijven waarin het verhaal speelt. Door het lezen van alle zes de boeken heb je een aardige indruk gekregen van hoe het er heel lang geleden aan toe gegaan kon zijn op aarde. Vooral ook de interactie tussen de hoofdpersonen, maar ook hoe handelingen van nu terugvertaald zijn naar lang geleden is erg interessant om te lezen. Ik vind dit hele goede boeken geschreven voor een hele goede schrijfster.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...