Film : Bankier van het Verzet (2018)

Gisteravond heb ik samen met Danielle de film Bankier van het Verzet (2018) gezien. In deze film worden de hoofdrollen gespeeld door Jacob Derwig als Gijs van Hall, Barry Atsma als Walraven van Hall, Fockeline Ouwerkerk als Tilly van Hall, Pierre Bokma als Meinoud Rost van Tonningen, Raymond Thiry als Van den Berg, Matteo van der Grijn als Huub van Schie, Jaap Spijkers als Cornelis Ritter, Thiemen Pelster als Aad van Hall, Liz Vergeer als Attie van Hall, Miya Hageman als Mary-Ann van Hall (Infant), Lizzy Vos als Mary-Ann van Hall (Age 3), Luit Bakker als Housemaid, Aafke Buringh als Emma van Hall, Violette Vandervelden als Marleen van Hall en Fenne van Roy als Deanne van Hall.

De film wordt gepresenteerd met als verteller Gijs van Hall (Jacob Derwig). Hij vertelt na afloop van de Tweede Wereldoorlog aan de Nederlandse overheid hoe hij en zijn broer Walraven (Barry Atsma) het Nederlandse verzet gefinancierd hebben.

Walraven, schuilnaam ‘Van Tuyl’, weet door een geheime constructie met oude aandelen een leningensysteem te creëren: op een onopvallende wijze kunnen zijn financiële contacten lenen aan het verzet, met garantie van de Nederlandse overheid dat het bedrag wordt terugbetaald. De Van Halls zijn belangrijke oprichters van het Nationaal Steunfonds, dat de illegaliteit financieel ondersteunt.

Later worden tientallen miljoenen guldens de Nederlandsche Bank uitgesmokkeld: waardevolle schatkistpromessen worden vervangen door vervalsingen.

Ondertussen wordt jacht gemaakt op de verzetsleden en er vinden verschillende arrestaties plaats. Uiteindelijk wordt ook Walraven opgepakt en – na gemarteld en verhoord te zijn – geëxecuteerd.

Film : Bankier van het Verzet (2018)

Film : Bankier van het Verzet (2018)

Wij vonden dit een hele indrukwekkende film. Het laat goed zien hoe in de Tweede Wereldoorlog best wel veel mensen hun best deden om de Duitse bezetting te breken of in ieder geval zo fijn mogelijk te maken. De film is gebaseerd op waar gebeurde feiten en ook al zijn er in de film wat scene’s opgenomen die zeer waarschijnlijk toentertijd niet zijn gebeurd, blijft het een goede verfilming. Goed gekozen locaties, goede acteurs en actrices en goede muziek maken dit een film die je voor je gevoel snel wegkijkt, terwijl deze toch twee uur duurt.

Deel dit:

Dit vind je misschien ook leuk...